ТЕХНОЛОГІЯ

СОВЕРШЕНСТВОВАНИЕ ИНФОРМАЦИОННОГО ОБЕСПЕЧЕНИЯ ЗАДАЧ МОДЕЛИРОВАНИЯ И УПРАВЛЕНИЯ РЕЖИМАМИ СЭС В УСЛОВИЯХ РЕФОРМИРОВАНИЯ ЭЛЕКТРОЭНЕРГЕТИКИ ІІ Пути повышения эффективности моделирования электрических нагрузок в СЭС

В.А.ПОПОВ, А.А.ЖУРАВЛЕВ, В.Н.СИДОРЕНКО, В.И.СТЕПАНОВА
У статті описано підхід, що дозволяє використовувати дані про електроспоживання для визначення характерних значень
(максимального, мінімального, середнього) навантажень або графіків навантажень окремих споживачів або їх груп. Важливим чинником ефективного застосування розробленого алгоритму є наявність об'єктивної інформації відносно типових графіків навантаження споживачів, які диференційовані не лише за технологічною ознакою, але і по сезонах року і характерних днях тижня. Запропонований алгоритм дозволяє враховувати фактичну невизначеність використовуваної обмеженої статистичної інформації для побудови типових графіків в інтервальній формі не лише для споживачів електричної енергії, але і для альтернативних генеруючих джерел, інтегрованих в розподільні мережі. У роботі також розглянутий ряд алгоритмів, спрямованих на підвищення адекватності моделювання навантажень в системах електропостачання з джерелами розподіленої генерації. 

Завантажити

ЩОДО МЕТОДИКИ ВИБОРУ СПОСОБУ СТАБІЛІЗАЦІЇ ПАРАМЕТРІВ ВТОРИННИХ ВОДОТОКІВ ПРОМИСЛОВИХ ПІДПРИЄМСТВ

Ю.Г.КАЧАН, В.Л.КОВАЛЕНКО
У роботі розглянуто різні способи стабілізації параметрів вторинних водотоків промислових підприємств. Використання
 останніх приводить показники якості електричної енергії, що генерується, до норм ГОСТ. Виявлено, що різні способи стабілізації потоку вторинної води мають принципову відмінність один від одного і відрізняються як параметрами, так і складністю технічної реалізації. Запропоновано методику визначення інтервалу часу (періоду осереднення), що приймається для подальших розрахунків параметрів регулюючих ємностей. Визначення такого мінімального періоду дозволить зменшити масив статистичних даних, достатніх для розрахунку об’єму ємності за запропонованим алгоритмом. Рішення ж щодо застосування того чи іншого технічного засобу усунення динамічної складової потоку води, яке залежить від специфіки підприємства, повинно бути обґрунтовано виходячи з рівня економічної доцільності їх впровадження.

Завантажити

ТЕРМОДИНАМИЧЕСКАЯ ОЦЕНКА МЕТОДОВ СУХОЙ ДЕСУЛЬФУРИЗАЦИИ ДЫМОВЫХ ГАЗОВ

И.А.ВОЛЬЧИН, А.В.ГЕОРГИЕВ, А.А.ЯСИНЕЦКИЙ
У статті розглядається термодинамічна можливість реалізації сухих методів десульфуризації при введенні сорбенту в різні зони. Також розглянуті переваги та недоліки сухих методів десульфуризації. 

Завантажити

ЗАСТОСУВАННЯ ПОЛІФУНКЦІОНАЛЬНОЇ МИЮЧЕ-ДИСПЕРГУЮЧОЇ ПРИСАДКИ ДО ПАЛИВА ЯК ЗАСІБ ЗМЕНШЕННЯ НЕГАТИВНОГО ВПЛИВУ НА ДОВКІЛЛЯ

І.В.РОЇК, О.В.КОФАНОВА, О.І.ВАСИЛЬКЕВИЧ, М.Б.СТЕПАНОВ
У статті наведено норми токсичності викидів автотранспортних засобів, що діють на території Євросоюзу і України; проаналізовано вплив використання палива низької якості на експлуатаційно-технічні і екологічні показники роботи двигуна внутрішнього згорання. Досліджено застосування поліфункціональної миюче-диспергуючої присадки до вуглеводневого палива з метою зменшення негативного впливу на довкілля. Зроблено висновки щодо перспективності використання поліфункціональних присадок до палива, що дозволить, по-перше, зменшити питомі витрати палива, а по-друге, збільшити повноту його згорання та знизити концентрації шкідливих речовин у відпрацьованих газах автомобіля. Встановлено, що застосування миюче-диспергуючої присадки дозволяє підтримувати максимальну потужність двигуна пропорційно ступеню його зносу, видаляти воду, що накопичилася в паливному баку автомобіля, скоротити витрати на обслуговування та ремонт паливної апаратури двигуна. 

Завантажити

ИССЛЕДОВАНИЕ ПУСКОВЫХ ХАРАКТЕРИСТИК ПУЛЬСАЦИОННОЙ ТЕПЛОВОЙ ТРУБЫ

А.Н.НАУМОВА
Наведені результати досліджень пускових режимів пульсаційної теплової труби залежно від підведеної теплової
потужності. Показано, що при підведенні високих потужностей, величина яких перевищує значення перехідного теплового потоку, пульсаційна теплова труба набагато швидше виходить на стаціонарний режим, ніж при підведенні малих теплових потоків. Криза тепловіддачі для високих теплових потужностей наступає раніше, ніж для малих. Отримані результати порівняні з літературними даними. Зроблений висновок про те, що пускові характеристики пульсаційної теплової труби значною мірою залежать від способу охолодження зони конденсації та геометрії пристрою. 

Завантажити

КОЭФФИЦИЕНТ ЭФФЕКТИВНОСТИ ПРЯМОУГОЛЬНОГО РЕБРА ПЛОСКО-ОВАЛЬНОЙ ТРУБЫ

Е.Н.ПИСЬМЕННЫЙ, А.М.ТЕРЕХ, А.В.СЕМЕНЯКО, П.И.БАГРИ
Запропонована емпірична залежність для розрахунку коефіцієнта ефективності плоского прямокутного ребра, розташованого на прямих бічних сторонах плоско-овальної труби, що враховує, окрім відомих параметрів, довжину лінії контакту між ребром і несучою трубою.

Завантажити

КОЭФФИЦИЕНТ ЭФФЕКТИВНОСТИ ПРЯМОУГОЛЬНОГО РЕБРА ПЛОСКО-ОВАЛЬНОЙ ТРУБЫ (2)

Е.Н.ПИСЬМЕННЫЙ, А.М.ТЕРЕХ, А.В.СЕМЕНЯКО, П.И.БАГРИ
Запропонована емпірична залежність для розрахунку коефіцієнта ефективності плоского прямокутного ребра, розташованого на прямих бічних сторонах плоско-овальної труби, що враховує, окрім відомих параметрів, довжину лінії контакту між ребром і несучою трубою.

Завантажити

КРИТЕРІЙ ЕНЕРГЕТИЧНОЇ ЕФЕКТИВНОСТІ ЕЛЕКТРИЧНОГО ТЕПЛОПОСТАЧАННЯ

В.Й.КШАНОВСЬКИЙ
В статті розглянуто умови забезпечення теплопостачання за рахунок споживання електроенергії за умови неможливості
збільшення загальносистемних енергетичних витрат. Досліджено енергетичну ефективність виробництва, транспортування електроенергії та її акумулювання гідроакумулювальною електростанцією. Також досліджено енергетичну ефективність опалення споруд органічним паливом та електричною енергією з використанням різних систем електричного опалення. Порівняння енергетичної ефективності виробництва електроенергії та споживання палива і електроенергії для опалення приміщеньдало можливість запропонувати критерій енергетичної ефективності електричного теплопостачання.
Його формулювання: «Електричне теплопостачання енергетично ефективне тоді, і тільки тоді, коли кількість заміщеного ним
 органічного палива забезпечує можливість виробництва електроенергії в кількості більшій, ніж необхідно для забезпечення цього опалення та втрат при її транспортуванні до споживача».

Завантажити

ВПЛИВ ТЕПЛОВИХ ВТРАТ СУШИЛЬНОЇ КАМЕРИ НА ЕФЕКТИВНІСТЬ РОБОТИ ТЕПЛОНАСОСНОЇ СУШИЛЬНОЇ УСТАНОВКИ ДЛЯ СУШІННЯ ДЕРЕВИНИ

М.К.БЕЗРОДНИЙ, Д.С.КУТРА
Розглянуто вплив теплових втрат сушильної камери на ефективність роботи теплонасосної сушильної установки для
 сушіння деревини. Доведено, що збільшення втрат призводить до збільшення коефіцієнту рециркуляції сушильного агенту. Показано, що вплив теплових втрат має неоднозначний характер і залежить від їх співвідношення з величиною роботи приводу компресора і у випадках, коли теплові втрати менші або рівні величині потужності компресора теплового насосу енергоефективність роботи теплонасосної сушарки зростає. Подальше збільшення теплових втрат призводить до зниження показників енергоефективності, внаслідок необхідності встановлення додаткових нагрівачів. 

Завантажити

ТЕРИТОРІАЛЬНА ДЕКОМПОЗИЦІЯ СИСТЕМ ЕНЕРГОПОСТАЧАННЯ

А.В.ПРАХОВНИК, А.С.САВЧЕНКО
Основою принципу енергетичної системи ХХІ сторіччя є поступове збільшення кількості розосереджених джерел
генерації, які формують децентралізовані системи енергозабезпечення, з включенням їх до інтегрованих систем енергозабезпечення, що базуються на перевагах централізованих та децентралізованих систем. При цьому головним питанням залишається енергетично, економічно та технологічно доцільний радіус теплопостачання. Рішення про реконструкцію існуючої системи в напрямі найбільш ефективного ступеня централізації та/або децентралізації локальних зон теплопостачання повинно формуватись згідно з економічно та технологічно доцільним радіусом теплопостачання.
В даній роботі пропонується підхід, за допомогою якого визначається ступінь децентралізації з використанням інструментів Data
 Mining, а саме проводиться кластеризація обраної території за розмірами та густиною попиту на енергію.

Завантажити

© Інститут енергозбереження та енергоменеджменту, НТУУ 'КПІ' 2012 р.
Розробник сайту Закладний О.M.
Адміністратор web-сайту Закладний О.О. Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.