ТЕХНОЛОГІЯ

ПАРАМЕТРИЧНА ІДЕНТИФІКАЦІЯ НЕЧІТКИХ МОДЕЛЕЙ ЕЛЕКТРООБЛАДНАННЯ ЕНЕРГОСИСТЕМ

Є.І.БАРДИК, М.В.КОСТЕРЄВ, В.В.ЛІТВІНОВ
Оцінка і прогнозування технічного стану електрообладнання є однією з найбільш важливих задач експлуатації енергосистем, від правильного вирішення якої залежать надійність електропостачання споживачів.

Завантажити

АНАЛИТИЧЕСКИЕ ИССЛЕДОВАНИЯ ПРОЦЕССА НАГРЕВА ЕДИНИЧНОГО КЕРАМИЧЕСКОГО КИРПИЧА

Д.М.ЛОГВИНЕНКО

Виконані аналітичні дослідження процесу нагрівання одиничної керамічної цеглини в тунельній печі. Запропоновано рішення для визначення температурного поля в будь-якому щаблі нагрівання, витримки або охолодження керамічної цегли в тунельних печах.

Завантажити

СОВЕРШЕНСТВОВАНИЕ ИНФОРМАЦИОННОГО ОБЕСПЕЧЕНИЯ ЗАДАЧ МОДЕЛИРОВАНИЯ И УПРАВЛЕНИЯ РЕЖИМАМИ СЭС В УСЛОВИЯХ РЕФОРМИРОВАНИЯ ЭЛЕКТРОЭНЕРГЕТИКИ

В.А.ПОПОВ, Е.С.ЯРМОЛЮК, САИД БАНУЗАДЕ САХРАГАРД, А.А.ЖУРАВЛЕВ
Коректне урахування чинника невизначеності вихідної інформації є важливим питанням при вирішенні широкого кола задач управління функціонуванням і розвитком сучасних електропостачальних систем. Актуальність зазначеної задачі не зникне і у процесі подальшого формування інтегрованих електропостачальних систем, оскільки неминучий розвиток інформаційної бази до певної міри буде компенсуватися додатковою невизначеністю, що вноситься активним впровадженням альтернативних джерел енергії. У зв'язку з цим у статті запропонований підхід, що дозволяє оптимальним чином використовувати всю наявну в енергетичних компаніях пряму та непряму інформацію відносно електричних навантажень. Розроблені алгоритми дають змогу формувати узагальнені оцінки навантажень і характеристик джерел розосередженої генерації на основі агрегації різнорідних ретроспективних даних. Для реалізації поставленої задачі використовується математичний апарат теорії нечітких множин.

Завантажити

ФУНКЦІОНАЛЬНЕ ДІАГНОСТУВАННЯ ЕНЕРГОЕФЕКТИВНОСТІ ЕЛЕКТРОМЕХАНІЧНИХ СИСТЕМ З АСИНХРОННИМИ ДВИГУНАМИ

А.В.ПРАХОВНИК, О.М.ЗАКЛАДНИЙ, О.О.ЗАКЛАДНИЙ
Стаття присвячена питанню підвищення рівня енергоефективності електромеханічних систем з асинхронними двигунами. Розглянуто сучасний стан проблеми. Запропоноване рішення полягає в контролюванні у реальному часі енергоефективності електромеханічних систем засобами функціонального діагностування, обслуговуванні за фактичним станом та безперервному захисті під час експлуатації.

Завантажити

CИСТЕМАТИЗАЦИЯ СТАТИСТИЧЕСКИХ МЕТОДОВ КЛАСТЕРИЗАЦИИ ВЕЙВЛЕТ–ПРЕОБРАЗОВАННЫХ ГРАФИКОВ ЭЛЕКТРИЧЕСКИХ НАГРУЗОК

А.В.ВОЛОШКО, Т.Н.ЛУТЧИН
Пропонується систематизація статистичних методів кластеризації графіків електричних навантажень на основі вейвлет - коефіцієнтів. За допомогою вейвлет-аналізу можна не тільки виявити характерні частоти сигналу, але й отримати відомості про конкретні локальні координати, при яких проявляються ці частоти. В умовах нелінійності та аперіодичності вихідної інформації вейвлет-перетворені графіки електричних навантажень опрацьовують, застосовуючи відомі статистичні методи кластеризації. Систематизація статистичних методів кластеризації перетворених даних оптимізує вибір найбільш ефективного методу вирішення. Залежно від поставлених задач визначається такий метод розрахунку, який забезпечить необхідний рівень інформативності результатних даних, застосовність розрахункових даних для подальшої обробки, високу швидкість і відновленість обчислень.

Завантажити

© Інститут енергозбереження та енергоменеджменту, НТУУ 'КПІ' 2012 р.
Розробник сайту Закладний О.M.
Адміністратор web-сайту Закладний О.О. Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.