Технології

ОГЛЯД ІСНУЮЧИХ ПІДХОДІВ ОПИСУ КІЛЬКІСНИХ ТА ЯКІСНИХ ОСОБЛИВОСТЕЙ ГРАФІКІВ ЕЛЕКТРИЧНИХ НАВАНТАЖЕНЬ

А.В. ВОЛОШКО, Т.Н. ЛУТЧИН У представленій статті приведена класифікація існуючих методів опису графіків електричних навантажень. У виді класифікатора вибрані якісні та кількісні особливості графіків споживання. Завдяки цьому здійснюється поділ існуючих методів до підходу представлення характеристики електроспоживання та її особливостей (піків / провалів) на всьому інтервалі дослідження. Важливість опису всього графіка електричних навантажень кількісно-якісними методами спричиняється рядом задач, таких як диспетчерське управління, прогнозування рівнів споживання на наступний період та формування вартості електроенергії та платіжних рахунків за спожиту електроенергію. У статті також представлені в загальному виді методи опису для можливості раціонального підходу у залежності від наявних вхідних умов.

Завантажити

ОЦІНКА ТА ПРОГНОЗУВАННЯ СТАНУ СИСТЕМ ЕЛЕКТРОСПОЖИВАННЯ ОБ’ЄКТІВ ПРОМИСЛОВОСТІ

І.В. КАЛІНЧИК Розглядається система електроспоживання промислового об’єкта з метою прогнозування її стану для оцінки попиту на електричну енергію. Проведено оцінку стану систем електроспоживання об’єкта промисловості з урахуванням технологічного процесу та фактичного навантаження устаткування. Запропоновано модель короткострокового прогнозування споживання електроенергії на основі нечітких нейронних мереж. Проведено аналіз точності виконаного прогнозу. Показано, що моделі короткострокового прогнозування навантаження на базі нечітких нейронних мереж мають високу ефективність в силу їхньої універсальності і адаптивності до змін вхідної інформації.

Завантажити

АКТУАЛЬНІСТЬ СТВОРЕННЯ СУЧАСНИХ МЕТОДІВ ОЦІНКИ НЕРІВНОМІРНОСТІ ЕЛЕКТРОСПОЖИВАННЯ ПРОМИСЛОВИХ ПІДПРИЄМСТВ

О.В. СКАЧОК Зроблений загальний аналіз стану енергетики України. Проведений порівняльний аналіз методів оцінки нерівномірності електроспоживання класичного та сучасного підходів. Виявлені ряд недоліків в критерії рівномірності графіку електричного навантаження вище наведених підходів. Зроблені відповідні висновки.

Завантажити

ВИБІР СИЛОВИХ МАСЛЯНИХ ТРАНСФОРМАТОРІВ ЗА ВИПАДКОВОГО НЕПЕРІОДИЧНОГО ХАРАКТЕРУ ЕЛЕКТРИЧНОГО НАВАНТАЖЕННЯ

І.В. ПРИТИСКАЧ На відміну від детермінованих моделей вибору, що призводить часто до значних похибок, стохастичні моделі вибору дозволяють використовують модель більш адекватну модель ЕН як випадковий процес, який може бути як періодичним, так і неперіодичним. В роботі наведено методику вибору силових масляних трансформаторів за критеріями допустимого їх нагрівання та зносу ізоляції на основі термічної моделі згідно МГОСТ14209-97 з використанням статистичних характеристик електричного навантаження як неперіодичного випадкового процесу. Для цього виконувалося імітаційне моделювання температур масла і ННТ обмотки трансформатора, а також відносного зносу його ізоляції, з одержанням їх статистичних характеристик, насамперед, детермінованих функцій квантилів за відповідними ймовірностями. Також проведено порівняння даного підходу з вибором, за якого навантаження розглядається як стаціонарний випадковий процес.

Завантажити

ОСОБЛИВОСТІ ОЦІНКИ ЕНЕРГЕТИЧНОГО ПОТЕНЦІАЛУ ТА ЗМІНИ ЕНЕРГЕТИЧНОГО БАЛАНСУ РЕГІОНУ

БАЗЮК Т.М. В статті визначено поняття енергетичного потенціалу регіону. Детально розглянуто складові цього поняття. Проаналізовано існуючі методи оцінки складових енергетичного потенціалу регіону. Визначено спільні особливості наведених методів оцінки енергетичного потенціалу регіону. Розглянуто можливість підвищення енергетичного балансу регіону шляхом залучення відновлювальних джерел енергії.

Завантажити

ВИБІР МЕТОДІВ МАТЕМАТИЧНОГО МОДЕЛЮВАННЯ ПРОЦЕСІВ ЕНЕРГОСПОЖИВАННЯ В СИСТЕМАХ ОПЕРАТИВНОГО КОНТРОЛЮ ЕНЕРГОЕФЕКТИВНОСТІ

В.Ф. НАХОДОВ, Д.О. ІВАНЬКО, А.В. ГОЛОВКО Проведено аналіз методів встановлення «стандарту» енергоспоживання для побудови системи контролю та планування електроспоживання на автоматизованій лінії розливу, що працює на підприємстві з виробництва напоїв. Розглянуто декілька математичних моделей енергоспоживання, що можуть бути використані для встановлення «стандартів»: побудова «індивідуальних» математичних моделей для комбінацій різних варіантів технологічного процесу, побудова багатофакторної математичної моделі процесу енергоспоживання. Виконано порівняння наведених методів за залишковою дисперсією, критерієм Фішера та середньою похибкою апроксимації.

Завантажити

ОСОБЛИВОСТІ ОЦІНКИ ЗАПАСУ СТІЙКОСТІ ЛОКАЛЬНИХ СИСТЕМ З РІЗНОРІДНИМИ ДЖЕРЕЛАМИ ГЕНЕРАЦІЇ

Д.Г. ДЕРЕВ’ЯНКО

Досліджено підходи до оцінки стійкості енергетичних систем з точки зору різних наукових теорій. Розглянуто основні критерії стійкості, для енергетичних, економічних та соціальних систем. Запропоновано визначення стійкості для локальних систем електроспоживання з різнорідними джерелами енергії. Проаналізовано спотворення, які виникають у локальних системах, та їхній вплив на стійкість систем. Визначено межі стійкості для зазначених локальних систем та граничні режими за яких спотворення сигналів в мережі може викликати порушення стійкості.

Завантажити

ОСОБЛИВОСТІ МОДЕЛЮВАННЯ РЕЖИМІВ РОЗПОДІЛЬЧИХ МЕРЕЖ З УРАХУВАННЯМ НЕВИЗНАЧЕНОСТІ ВИХІДНОЇ ІНФОРМАЦІЇ ПРИ НАЯВНОСТІ ТЕЛЕВИМІРЮВАНЬ У ДЕЯКИХ ВУЗЛАХ НАВАНТАЖЕНЬ

О.С. ЯРМОЛЮК

Ефективне функціонування розподільчих мереж неможливо без якісного та надійного інформаційного забезпечення. В Україні у майбутній час із багатьох причин важко розраховувати, що розподільчі мережі будуть оснащені засобами вимірювання та передачі даних в об’ємі достатньому для моделювання й управління режимами у реальному часі. У найближчій перспективі дана вимога не тільки не зникне але і суттєво посилиться. У зв’язку з цим актуальною задачею залишається облік фактору невизначеності інформації. У даній статті запропоновано евристичний алгоритм, котрий, використовує дані телевимірів сумарного навантаження на певній ділянці електричної мережі та в окремих її вузлах з метою оперативного моделювання нечітких оцінок струморозподілу. Для реалізації поставленої задачі використовуються елементи математичного апарату теорії нечітких множин.

Завантажити

© Інститут енергозбереження та енергоменеджменту, НТУУ 'КПІ' 2012 р.
Розробник сайту Закладний О.M.
Адміністратор web-сайту Закладний О.О. Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.